Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

 Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του Νοτίου Σήματος

Ενόψει της σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού Δήμου Αλίμου για το έτος 2021, προσκληθήκαμε από την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλίμου, μαζί και με άλλους φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και τις ιδέες μας για τον σχεδιασμό του Τεχνικού Προγράμματος για το 2021.

Το Νότιον Σήμα ανταποκρίθηκε και υπέβαλλε υπόμνημα – πρόταση το οποίο σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας.

 

Αγαπητοί συνδημότες

Το Νότιον Σήμα ως κοινωνικός και πολιτιστικός φορέας ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Δήμου Αλίμου και συμμετέχει με τις παρακάτω προτάσεις του τις οποίες πιστεύουμε ότι θα συμβάλουμε εποικοδομητικά στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού Δήμου Αλίμου για το έτος 2021.

1.  Σχολικές Υποδομές

Όπως είναι γνωστό η επικείμενη επένδυση στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εκτός των άλλων θα δημιουργήσει την ανάγκη για επιπλέον κτηριακές σχολικές μονάδες και στον Δήμο Αλίμου καθώς και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του COVID-19.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογες μελέτες και ενέργειες ώστε να βρεθούν – απαλλοτριωθούν (εκτός των υπαρχόντων), από τους ελάχιστους πλέον απομείναντες, χώροι που μελλοντικά θα γίνουν παιδικοί σταθμοί ή σχολικές μονάδες κυρίως στα πέριξ της επικείμενης επένδυσης. Ο Δήμος Αλίμου θα πρέπει να είναι έτοιμος ώστε να καλύψει αμέσως την ανάγκη που σίγουρα θα παρουσιαστεί.

Ο Δήμος Αλίμου είναι ο Δήμος που αυτή την περίοδο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε για μια ανακατανομή των σχολικών μονάδων που θα καλύπτει τις σημερινές σχολικές κτηριακές ανάγκες. Ανακατανομή που έχει οικονομικό κόστος και θα πρέπει να προϋπολογίζεται στους επόμενους προϋπολογισμούς. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια που συνεχώς διογκώνεται και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση είναι οι ανάγκες του Μουσικού σχολείου σε χώρους που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του. Το Μουσικό Σχολείο έχει ξεχωριστή σημασία για τον Άλιμο. Ανάλογο κτηριακό πρόβλημα συναντάμε με την στέγαση των προνηπίων μας, που και αυτό θα πρέπει ο Δήμος μας να το επιλύσει. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΠΑΛ. Ένα σύγχρονο τεχνικό σχολείο απαιτεί και σύγχρονα εργαστήρια.

2.  Αρχαιολογικός Περίπατος  

Ο Δήμος Άλιμου είναι γνωστό ότι είναι ο Δήμος στα νότια Προάστια με τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι ο Δήμος που μέσω αυτού θα διέρχεται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων και επισκεπτών στην επικείμενη επένδυση. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν στις «πύλες» της πόλης σημεία πληροφόρησης και καθοδήγησης προς σε όλους τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικά σημεία του Αλίμου. Ο Άλιμος λόγω και την έντονης προβολής του είναι ένας ελκυστικός Δήμος που θα πρέπει να είναι φιλικός στις νέες τάσεις προσέγγισης μιας περιοχής.

Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και θα υλοποιηθεί το παλαιό και πάγιο αίτημα των πολιτών της πόλης μας που είναι η δημιουργία αρχαιολογικού μονοπατιού που θα ενώνει αρχαιολογικά και πολιτιστικά σημεία.

3.  Αρχαιολογικό Μουσείο και Κέντρο Θουκυδίδη

Επανερχόμαστε και τονίζουμε την αναγκαιότητα ο Δήμος να διεκδικήσει και στην ανάγκη να συμμετάσχει στην δημιουργία και λειτουργία εντός του υπό διαμόρφωση χώρου του πρώην αεροδρομίου των Αθηνών, ενός και μόνου κτηριακού συγκροτήματος ικανού να στεγάσει ένα σύγχρονο Διαδημοτικό Αρχαιολογικό Μουσείο στον οποίο θα στεγαστούν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του νότιου τομέα από τον οποίον και προέρχονται. Συνεδριακό χώρο με κατάλληλη υποδομή για τις εύρυθμη και αυτοτελή λειτουργία του, εξασφαλίζοντας παράλληλα χώρους υποστήριξης του Μουσείου, της έρευνας και της συντήρησης των αρχαιοτήτων. Επίσης την στέγαση, στο ίδιο κτήριο, του Διεθνούς Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Θουκυδίδης» με έντυπη και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στην οποία θα αποστέλλονται οι όποιες ανά τον κόσμο εκδόσεις, μελέτες κ.λπ. ενώ θα είναι και το σημείο αναφοράς όλων όσων ασχολούνται με την έρευνα και την συγγραφή του έργου του Θουκυδίδη. Τέλος με την διατήρηση των  αρχαιολογικών χώρων που θα μπορούσαν να φέρουν στην επιφάνεια οι εργασίες για την συνολική διαμόρφωση του χώρου.

Μια εναλλακτική πρόταση θα ήταν όταν ολοκληρωθούν οι ενέργειες ένταξης του κτήματος των Τραχώνων να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες το σπίτι της οικ. Γερουλάνου να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με την συμμετοχή του Δήμου να μετατραπεί το σπίτι με τις απαραίτητες προσθήκες που θα είναι αναγκαίες να γίνουν σε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και Κέντρο Μελέτης του Θουκυδίδη.

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και με καλό προγραμματισμό είναι εφικτές και υλοποιήσιμες.

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας εκτός της επούλωσης των κτηριακών αναγκών θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και άνοιγμα στην διεθνή και εσωτερική τουριστική αγορά δίνοντας επιπλέον προστιθέμενη αξία στον Άλιμο, κάτι ζητούμενο στις μέρες μας, που θα αποτελέσει και σημαντικό έρεισμα στην υποβολή προτάσεων και διεκδίκησης πόρων από τα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που διατίθενται.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοτίου Σήματος

Βασίλης Ξένος Γαβριέλης, Πρόεδρος

Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος

Χρήστος Αδαμόπουλος, Γ. Γραμματέας

Ηλίας Πέτρου, Ταμίας

Πέπη Δουρέκα, Μέλος

Ιωάννα Μικρογιαννάκη, Μέλος

Θωμάς Δρίκος, Μέλος

Ευγενία Σταυροπούλου, Μέλος

Σταυρούλα Τζώρτζη, Μέλος

 

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2020


Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του Νοτίου Σήματος
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε και ο μακρύς κατοίκον περιορισμός μας, ανέτρεψε δραματικά την καθημερινότητά μας. Η υπακοή, η πειθαρχία και η συσπείρωσή μας γύρω από το επιστημονικό - ιατρικό και υγειονομικό ανθρώπινο δυναμικό που συνεχίζουν να μάχονται στην πρώτη γραμμή, έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων. Η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει εφησυχασμό, αλλά αντίθετα πρέπει με την ίδια σύνεση να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να αυτοπειθαρχούμε ώστε να μην ακυρωθεί η προσπάθεια και συμμετοχή μας στον περιορισμό της πανδημίας.
Τα Μέλη του Δ.Σ. του Νοτίου Σήματος, ως πολίτες αυτής της χώρας, αγωνιούμε για την «επόμενη μέρα» και εφαρμόζουμε τις οδηγίες των ειδικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε ή αναστέλλουμε το ενδιαφέρον και τις διαχρονικές αγωνίες μας για το Πολιτιστικό γίγνεσθαι του Τόπου μας. Απλά αναβάλλουμε τις ενέργειες και δράσεις μας για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να είμαστε και πάλι μαζί ασφαλείς, όπως και πριν.
Για μια ακόμα φορά θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την μέχρι τώρα στήριξη και υποστήριξή σας σε όλες τις δράσεις μας. Να γνωρίζετε ότι σας νοιαζόμαστε.
Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του Νοτίου Σήματος, αφού δεν μας επιτρέπεται να πραγματοποιήσουμε την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση, στην οποία θα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να σας παρουσιάσουμε τόσο τον Διοικητικό Απολογισμό μας όσο και να συζητήσουμε τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων μας, σας παραθέτουμε τον Διοικητικό Απολογισμό 2019-2020 και τον Προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, όταν βέβαια ορισθεί ότι είμαστε ασφαλείς για να τον πραγματοποιήσουμε.
Από εσάς θέλουμε τις παρατηρήσεις επί του απολογισμού αλλά και τις προτάσεις σας στον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019 - 2020
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019: Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου στα πλαίσια υλοποίησης της ενότητας ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - Ανιχνεύοντας τις Αλήθειες, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα '' Η Επανάσταση του 1821 σύμφωνα με τις οθωμανικές πηγές. Τι έγιναν οι μουσουλμάνοι μετά το 1821;'' Ομιλητής ήταν ο Δημ. Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας και Πολιτισμού''. Την εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ Πέπη Δουρέκα
Σάββατο 11 Μαΐου 2019: Πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εξόρμηση στον αρχαιολογικό χώρο των Ισθμίων και διάπλους του Ισθμού με κρουαζιερόπλοιο.
Ο διάπλους του Ισθμού της Κορίνθου θεωρείται μοναδική εμπειρία, που μόνο αν τη ζήσεις, το καταλαβαίνεις. Αξίζει καθένας μας να την απολαύσει, ίσως σε μια επόμενη εξόρμησή μας!
Το σωματείο ΝΟΤΙΟΝ ΣΗΜΑ, έχοντας την έδρα του στον Άλιμο, ως κοινωνικός φορέας που ενδιαφέρεται και αγωνιά για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και για την διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτισμικής παρακαταθήκης του τόπου, επεδίωξε να διοργανώσει δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή των υποψηφίων δημάρχων του Αλίμου (δημοτικές εκλογές 2019), αλλά απέτυχε για τους λόγους που ήδη σας έχουν γίνει γνωστοί.
Κυριακή 23 Ιουνίου 2019: Πραγματοποιήσαμε Πολιτιστική Εξόρμηση στην Ελευσίνα των Μυστηρίων, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας σε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Είχαμε την χαρά και την τιμή να μας ξεναγήσει στον ιδιαίτερο και μυστηριώδη αρχαιολογικό τόπο η πολύ γνωστή για το έργο της στην περιοχή, αρχαιολόγος κ. Καλλιόπη Παπαγγελή (προϊσταμένη του Τμήματος Πρ. και Κλασικών Αρχαιοτήτων).
Σάββατο 13 Ιουλίου 2019: Το Νότιον Σήμα μας πήγε στην Επίδαυρο και παρακολουθήσαμε την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή.
Παρασκευή 18/10/2019:  Πήγαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρακολουθήσαμε την παράσταση «Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά Δράματα». Πρόκειται για μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη, όπου παρουσιάζονται επεισόδια από τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, τη Σικελική Εκστρατεία (415-413 π .Χ.).
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019: Το Νότιον Σήμα συνηθίζει να τιμά τις Εθνικές επετείους διοργανώνοντας σχετικές ομιλίες ή εκδηλώσεις. Το 2019 τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 διοργάνωσε ομιλία με θέμα «Τα ΟΧΙ στην Ελληνική Ιστορία και η Σημασία τους», με ομιλητή τον αείμνηστο πλέον Καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών και «Πρόεδρο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός» Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη. Αυτή έμελλε να είναι η τελευταία του ομιλία.
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020: Το «ΝΟΤΙΟΝ ΣΗΜΑ» έκοψε την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη πίτα και παράλληλα η κ. Ιωάννα Μικρογιαννάκη, Δ/ντρια του 3ου Δημ. Σχολείου Αλίμου και Μέλος του Δ.Σ. του Νοτίου Σήματος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Οι Τράχωνες άλλοτε και τώρα: από την «αίσθηση» του τόπου στην δράση για τον τόπο»
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020:  το Νότιον Σήμα διοργάνωσε  εκδήλωση - ομιλία προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια  στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο με τίτλο: «Ναύπλιο και Καποδίστριας». Ομιλητής ήταν ο μελετητής Αρχαιολόγος  κ. Χρήστος Πιττερός.
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 :Το ΝΟΤΙΟΝ ΣΗΜΑ μας πήγε Θέατρο και πάλι!!
Μέλη και Φίλοι του Νοτίου Σήματος παρακολουθήσαμε στο Ίδρυμα ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ την ποιοτική παράσταση «ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη».
                                       

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2020
Ως μέλη του ΔΣ του Σωματείου «Νότιον Σήμα», εκτιμάμε ότι πρέπει να στρέψουμε κατά κύριο λόγο τις δράσεις μας, μεταξύ άλλων, και στην επικείμενη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Καταξίωση. Άλλωστε, αυτό το πνεύμα επιτάσσουν και οι ιδρυτικές αρχές και αξίες του Νοτίου Σήματος, όπως έχουν αποτυπωθεί  με σαφήνεια στο καταστατικό του. Αρχές και αξίες που του αποδίδουν διακριτό ρόλο και λόγο στον ευρύτερο χώρο των Νοτίων Προαστίων. Ρόλος δύσκολος, που όμως προσπαθούμε να είναι ουσιαστικός.
Διανύουμε τον έβδομο χρόνο παρουσίας μας στα τοπικά κοινωνικά δρώμενα με τους καιρούς να εξακολουθούν να έχουν τα χαρακτηριστικά μιας πολύ βαθιάς πολιτισμικής και όχι μόνο οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά που διαγνώσαμε από την ίδρυση του Σωματείου μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μας δίνεται η ευκαιρία με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, να επιχειρήσουμε ένα ταξίδι αναστοχασμού, τόσο ατομικού όσο και συλλογικού σε όλα όσα ώθησαν τους Έλληνες στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα να σταθούν αντιμέτωποι στο σύνολο της τότε κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής καθεστηκυίας τάξης, στην καρδιά του τότε γνωστού ελληνικού χώρου. Ανάβοντας την σπίθα στην ευρύτερη, υπό Οθωμανική κυριαρχία  περιοχή, την γνωστή ως χερσόνησο του Αίμου. Τα  γνωστά σε όλους μας Βαλκάνια. Ένας αγώνας που, όπως μαρτυρούν οι γραφές και οι ιστορικοί, συνέβαλε πέραν της εσωτερικής ολοκλήρωσης και στο ξήλωμα της από αιώνων τρανής Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και αυτό, όχι με  εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, αλλά σε μια προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας. Αυτής που κρύβεται μέσα στον μύθο, όπως μας προτρέπει και ο εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός “να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθινό”. Να ερευνήσουμε τις συνθήκες και τα αίτια που ανάγκασαν το λαό μας να αναζητήσει τις ρίζες του και να ανατρέξει στις από αρχαιοτάτων χρόνων αξίες και αρχές του.
- Τί ήταν όλα όσα, περασμένα από εκατονταετίες στην σφαίρα της συλλογικής λήθης, τον ανέδειξαν το 1821 ως πρωταγωνιστή ακόμα και στην Ευρώπη  της αναγέννησης  και του διαφωτισμού.
- Ποιά ήταν η θέση, ο ρόλος και τα μηνύματα που έστελνε στον υπόδουλο Ελληνισμό η ορθόδοξη ανατολική του Χριστού εκκλησία;
- Ποιος ήταν ο ρόλος και η συμβολή του απόδημου ελληνισμού στα προεπαναστατικά και κατά τον  ξεσηκωμό του 1821χρόνια ;
- Ποιό ήταν το κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «φιλέλληνες»; Ποιος ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων της εποχής; Και  άλλα πολλά που πρέπει και  μπορούν να συζητηθούν ρίχνοντας πολύ φως στην αλήθεια. Και να συζητηθούν με νηφαλιότητα, χωρίς προκαταλήψεις και σκοπιμότητες και εδώ στις νότιες γειτονιές και σε όλες τις αθηναϊκές γειτονιές, αλλά και στις γειτονιές όλης της Ελλάδας!
Θα επιδιώξουμε δηλαδή να γίνουν συζητήσεις με κορυφαίους δασκάλους της εποχής μας. Όχι για να δικαιώσουμε τους μεν και να αναθεματίσουμε τους δε. Αλλά για να αντιληφθούμε τι σημαίνει, σε εποχές παγκοσμιοποίησης να είναι οι Έλληνες ενωμένοι με αυτογνωσία. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις γενιές που έρχονται, το οφείλουμε στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Και ας μη εκληφθεί αυτή μας η επιδίωξη ως υπερβολή!
Η μέχρι σήμερα πορεία μας παγίωσε δύο πυλώνες δράσεων.                                                                       Ο πρώτος πυλώνας είχε και έχει ως περιεχόμενο το κεφάλαιο «Θουκυδίδης». Μάθαμε ότι η Δημοτική αρχή του Αλίμου, όπου και η πατρίδα του μεγάλου ιστορικού, δρομολογεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, θυμίζοντας τη συμβολή - πρόταση του Νοτίου Σήματος που έχει καταθέσει από  τον Νοέμβριο του 2016 στον Δήμαρχο και το Δημοτικό του Συμβούλιο. Παραμένουμε πάντα στην διάθεση του κ. Δημάρχου και των κ.κ. Δημοτικών Συμβούλων σε ό,τι μας ζητηθεί.                                                                                                                                              Ο δεύτερος πυλώνας είχε και εξακολουθεί να έχει στόχο την καθημερινότητα. Με δράσεις στην τοπική κοινωνία, όπως π.χ. στα σχολεία, με ημερήσιες εξόδους - εκδρομές πολιτιστικού συνήθως περιεχομένου.        
Για το εναπομείναν διάστημα του 2020 και όσο οι συνθήκες μας το επιτρέψουν, θα επανέλθουμε σε παλιούς και νέους στόχους μας, όπως:
“Κεφάλαιο” Θουκυδίδης: α) Υλοποίηση της εγκεκριμένης παρέμβασης στον σταθμό Μετρό “Άλιμος”. β) Υπενθύμηση στον Δήμο Αλίμου για την ανάθεση σμίλευσης της προτομής του μεγάλου ιστορικού, προκειμένου να αντικαταστήσει την υπάρχουσα στο παραλιακό μέτωπο. γ) Ίδρυση  μνημείου σε καίριο σημείο του δήμου (ίσως έξω από το δημαρχείο) με το ακριβές μαρμάρινο  αντίγραφο του σωζόμενου ψηφίσματος των Αλιμουσίων. δ) Η οργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου και ε) Η επανίδρυση ή επαναλειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Θουκυδίδης Ολόρου Αλιμούσιος».
Συνεπείς στους δρόμους που έχουμε χαράξει τα χρόνια που πέρασαν, θα συνεχίσουμε   δράσεις που έχετε ήδη υπόψη σας και προτείνονται  στο πλαίσιο έξι θεματικών ενοτήτων στο χρονικό ορίζοντα των δύο επόμενων χρόνων.


1η : Με την ιστορία στον τόπο που γράφτηκε.        
Σε αυτή τη θεματική προτείνουμε μια σειρά πολιτιστικών εξόδων:   
α) Βελεστίνο, με θέμα “η εκπαίδευση στα προεπαναστατικά χρόνια”
β) Τρίπολη, με θέμα “η άλωση της Τριπολιτσάς”
γ) Ρούμελη, με θέμα “οι εμφύλιοι στην καρδιά του Αγώνα
δ) Ύδρα, με θέμα “οι πρωτοπόροι του Αγώνα”
ε) Ζάκυνθος, με θέμα “Φιλική Εταιρεία
στ) Πύλος – Σφακτηρία, με θέμα “ο ρόλος των ξένων δυνάμεων”
ζ)  Μεσολόγγι, με θέμα “το κίνημα του Φιλελληνισμού”
2η: Πολιτιστικοί περίπατοι
 Θα επιδιώξουμε μέσα από επιτόπιες επισκέψεις να γνωρίσουμε τον Δήμο, τους πολίτες και την ιστορία όλων των Δήμων του Νότιου Τομέα ενεργοποιώντας το τοπικό δυναμικό. Επίσης θα επεκταθούμε και στα γνωστά από την κλασσική και νεώτερη ιστορία σημεία της Αθήνας, όπως α) Κεραμεικός, β) Αρχαία Αγορά, γ) Πλάκα, δ) Βουλή,  ε) Νομισματικό Μουσείο, στ) Τατόι ζ) Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών κ.λ.π
 
3η: Πάμε θέατρο. Χειμώνα και Καλοκαίρι.
Θα συνεχίσουμε να σας καλούμε και να παρακολουθούμε μαζί ξεχωριστές παραστάσεις με ειδικές τιμές.
4η:  Με το βιβλίο, τη μουσική, το λόγο και τις τέχνες.
Μια γνωριμία με τους δημιουργούς, το έργο τους και την εποχή τους.
5η: Οι νέοι έχουν το λόγο.
Διοργάνωση συναντήσεων με ειδικούς για θέματα που απασχολούν τους νέους, όπως η  ανεργία, το περιβάλλον, η δημοκρατία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η ποιότητα ζωής
6η: Μια ζωή / μια εποχή.
Σημαντικές προσωπικότητες  μιλούν για την ζωή τους και τις συνθήκες του κοινωνικού γίγνεσθαι της εποχής τους.
7η: Θεσμοί χαμένοι στον χρόνο και τον τόπο
Θεσμοφόρια. Η αναβίωσή τους με σύγχρονες προεκτάσεις. Προτάσεις 
                         
Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του Νοτίου Σήματος, δεν απομένει παρά να προχωρήσουμε στην ανάληψη από τον καθένα μας μιας θεματικής ενότητας και να πλαισιωθούμε από όλους σας.
Αυτονόητο είναι ότι οι συνθήκες των επόμενων μηνών θα καθορίσουν πόσες και ποιές από τις παραπάνω προτάσεις μας θα μας επιτραπεί να πραγματοποιήσουμε.
Εμείς, όπως και μέχρι σήμερα, θα παραμείνουμε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.
Προσωπικά ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ τις κυρίες Καζά Ντίνα, Δουρέκα Πέπυ, Μικρογιαννάκη Ιωάννα, Σταυροπούλου Ευγενία, Τζώρτζη Σταυρούλα και την Σκούρτη Σοφία, επίσης τους κυρίους Αδαμόπουλο Χρήστο, Πέτρου Ηλία και Δρίκο Θωμά.
Ευχαριστώ όλους εσάς για την εμπιστοσύνη σας και την ανταπόκρισή σας στα καλέσματά μας.
Με εκτίμηση
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Βασίλη Ξένος -Γαβριέλης
πρώην Δήμαρχος Αλίμου