Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΝΟΤΙΟΝ ΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


Από την πρόσφατη επίσκεψή μας, με το Νότιον Σήμα, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας σε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου .
Είχαμε την χαρά και την τιμή να μας ξενάγηση στον ιδιαίτερο και μυστηριώδη αρχαιολογικό τόπο η πολύ γνωστή για το έργο της στην περιοχή, αρχαιολόγος κ. Καλλιόπη Παπαγγελή, (προϊσταμένη του Τμήματος Πρ. και κλασικών Αρχαιοτήτων).
Η κ. Παπαγγελή με τον ζωντανό και γλαφυρό της λόγο, μας μετέφερε στον 8ο αιώνα π.Χ. που το Ιερό αποκτά Πανελλήνιο χαρακτήρα και τα Ελευσίνια καθιερώνονται ως Αθηναϊκή εορτή.
Με την κ. Παπαγγελή περπατήσαμε στην  Ιερά Αυλή στον χώρο συγκέντρωσης των πιστών και συνεχίσαμε
Στα Μεγάλα Προπύλαια και τα Μικρά Προπύλαια
Στο Τελεστήριο. Την Μεγάλη τετράγωνη αίθουσα με τις έξι εισόδους, δύο σε κάθε πλευρά και οκτώ βαθμίδες για τους μύστες στις τέσσερις πλευρές. Στο κέντρο υπήρχε το ανάκτορο, το άδυτο της Ελευσινιακής λατρείας, όπου έμπαινε μόνο ο Ιεροφάντης για την τέλεση των μυστικών ιερουργιών .
Στο Καλλίχορον Φρέαρ. Σύμφωνα με τον Ομηρικό Ύμνο, εδώ κάθισε η Δήμητρα, όταν ήρθε στην Ελευσίνα. Εδώ τελούνταν και οι χοροί των γυναικών της Ελευσίνας, που αποτελούσαν μέρος των ιεροτελεστιών προς τιμή της θεάς Δήμητρας .
Το Πλουτώνειο. Ιερός Περίβολος με σπηλιά απ' όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φανεί ο Πλούτων, θεός του Αδη. Εδώ γινόταν αναπαράσταση της ετήσιας επιστροφής της Περσεφόνης στη Γη
Το Μυκηναϊκό Μέγαρο. Ναός σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με δύο κίονες κατά μήκος του κύριου άξονα.
Το Υδραγωγείο και τέλος το μικρό αλλά με σημαντικά ευρήματα Μουσείο που στο προαύλιο χώρο δεσπόζει η Μαρμάρινη Σαρκοφάγος με ανάγλυφη παράσταση από το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου στην κύρια όψη. Μέσα στο μουσείο σε δεσπόζουσα θέσει εντυπωσιάζουν ο Πρωτοαττικός Αμφορέας που στο ύψος του λαιμού του αγγείου απεικονίζεται η σκηνή της τύφλωσης του Πολύφημου. Στο σώμα του αμφορέα εικονίζεται ένα ακόμα μυθολογικό επεισόδιο, ο αποκεφαλισμός της Μέδουσας από τον Περσέα. Και Το Υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα η Καρυάτις «Κιστοφόρος Κόρη», που στήριζε τη στέγη των "Μικρών Προπυλαίων" του Ιερού. Η αδελφή της, όπως και άλλα, «ζει»  κλεμμένη στην Βρετανία.
Θερμά ευχαριστούμε την κ. Καλλιόπη Παπαγγελή για την εξαιρετική ξενάγηση που μας έκανε.
Για το Νότιον Σήμα
Χρήστος Αδαμόπουλος
Γ. Γραμματέας Δ.Σ.
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 


 

   







2 σχόλια:

  1. Χρήστο ευχαριστούμε. Επίσης πολύ ωραίο το φωτογραφικό ρεπορτάζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστούμε επίσης για την συμμετοχή σου σε όλες τις δράσεις μας.

      Διαγραφή