Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

 Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του Νοτίου Σήματος

Ενόψει της σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού Δήμου Αλίμου για το έτος 2021, προσκληθήκαμε από την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλίμου, μαζί και με άλλους φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και τις ιδέες μας για τον σχεδιασμό του Τεχνικού Προγράμματος για το 2021.

Το Νότιον Σήμα ανταποκρίθηκε και υπέβαλλε υπόμνημα – πρόταση το οποίο σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας.

 

Αγαπητοί συνδημότες

Το Νότιον Σήμα ως κοινωνικός και πολιτιστικός φορέας ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Δήμου Αλίμου και συμμετέχει με τις παρακάτω προτάσεις του τις οποίες πιστεύουμε ότι θα συμβάλουμε εποικοδομητικά στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού Δήμου Αλίμου για το έτος 2021.

1.  Σχολικές Υποδομές

Όπως είναι γνωστό η επικείμενη επένδυση στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού εκτός των άλλων θα δημιουργήσει την ανάγκη για επιπλέον κτηριακές σχολικές μονάδες και στον Δήμο Αλίμου καθώς και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του COVID-19.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν ανάλογες μελέτες και ενέργειες ώστε να βρεθούν – απαλλοτριωθούν (εκτός των υπαρχόντων), από τους ελάχιστους πλέον απομείναντες, χώροι που μελλοντικά θα γίνουν παιδικοί σταθμοί ή σχολικές μονάδες κυρίως στα πέριξ της επικείμενης επένδυσης. Ο Δήμος Αλίμου θα πρέπει να είναι έτοιμος ώστε να καλύψει αμέσως την ανάγκη που σίγουρα θα παρουσιαστεί.

Ο Δήμος Αλίμου είναι ο Δήμος που αυτή την περίοδο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε για μια ανακατανομή των σχολικών μονάδων που θα καλύπτει τις σημερινές σχολικές κτηριακές ανάγκες. Ανακατανομή που έχει οικονομικό κόστος και θα πρέπει να προϋπολογίζεται στους επόμενους προϋπολογισμούς. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια που συνεχώς διογκώνεται και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση είναι οι ανάγκες του Μουσικού σχολείου σε χώρους που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του. Το Μουσικό Σχολείο έχει ξεχωριστή σημασία για τον Άλιμο. Ανάλογο κτηριακό πρόβλημα συναντάμε με την στέγαση των προνηπίων μας, που και αυτό θα πρέπει ο Δήμος μας να το επιλύσει. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΠΑΛ. Ένα σύγχρονο τεχνικό σχολείο απαιτεί και σύγχρονα εργαστήρια.

2.  Αρχαιολογικός Περίπατος  

Ο Δήμος Άλιμου είναι γνωστό ότι είναι ο Δήμος στα νότια Προάστια με τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι ο Δήμος που μέσω αυτού θα διέρχεται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων και επισκεπτών στην επικείμενη επένδυση. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν στις «πύλες» της πόλης σημεία πληροφόρησης και καθοδήγησης προς σε όλους τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικά σημεία του Αλίμου. Ο Άλιμος λόγω και την έντονης προβολής του είναι ένας ελκυστικός Δήμος που θα πρέπει να είναι φιλικός στις νέες τάσεις προσέγγισης μιας περιοχής.

Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και θα υλοποιηθεί το παλαιό και πάγιο αίτημα των πολιτών της πόλης μας που είναι η δημιουργία αρχαιολογικού μονοπατιού που θα ενώνει αρχαιολογικά και πολιτιστικά σημεία.

3.  Αρχαιολογικό Μουσείο και Κέντρο Θουκυδίδη

Επανερχόμαστε και τονίζουμε την αναγκαιότητα ο Δήμος να διεκδικήσει και στην ανάγκη να συμμετάσχει στην δημιουργία και λειτουργία εντός του υπό διαμόρφωση χώρου του πρώην αεροδρομίου των Αθηνών, ενός και μόνου κτηριακού συγκροτήματος ικανού να στεγάσει ένα σύγχρονο Διαδημοτικό Αρχαιολογικό Μουσείο στον οποίο θα στεγαστούν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του νότιου τομέα από τον οποίον και προέρχονται. Συνεδριακό χώρο με κατάλληλη υποδομή για τις εύρυθμη και αυτοτελή λειτουργία του, εξασφαλίζοντας παράλληλα χώρους υποστήριξης του Μουσείου, της έρευνας και της συντήρησης των αρχαιοτήτων. Επίσης την στέγαση, στο ίδιο κτήριο, του Διεθνούς Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Θουκυδίδης» με έντυπη και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στην οποία θα αποστέλλονται οι όποιες ανά τον κόσμο εκδόσεις, μελέτες κ.λπ. ενώ θα είναι και το σημείο αναφοράς όλων όσων ασχολούνται με την έρευνα και την συγγραφή του έργου του Θουκυδίδη. Τέλος με την διατήρηση των  αρχαιολογικών χώρων που θα μπορούσαν να φέρουν στην επιφάνεια οι εργασίες για την συνολική διαμόρφωση του χώρου.

Μια εναλλακτική πρόταση θα ήταν όταν ολοκληρωθούν οι ενέργειες ένταξης του κτήματος των Τραχώνων να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες το σπίτι της οικ. Γερουλάνου να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με την συμμετοχή του Δήμου να μετατραπεί το σπίτι με τις απαραίτητες προσθήκες που θα είναι αναγκαίες να γίνουν σε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και Κέντρο Μελέτης του Θουκυδίδη.

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και με καλό προγραμματισμό είναι εφικτές και υλοποιήσιμες.

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας εκτός της επούλωσης των κτηριακών αναγκών θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και άνοιγμα στην διεθνή και εσωτερική τουριστική αγορά δίνοντας επιπλέον προστιθέμενη αξία στον Άλιμο, κάτι ζητούμενο στις μέρες μας, που θα αποτελέσει και σημαντικό έρεισμα στην υποβολή προτάσεων και διεκδίκησης πόρων από τα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που διατίθενται.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοτίου Σήματος

Βασίλης Ξένος Γαβριέλης, Πρόεδρος

Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος

Χρήστος Αδαμόπουλος, Γ. Γραμματέας

Ηλίας Πέτρου, Ταμίας

Πέπη Δουρέκα, Μέλος

Ιωάννα Μικρογιαννάκη, Μέλος

Θωμάς Δρίκος, Μέλος

Ευγενία Σταυροπούλου, Μέλος

Σταυρούλα Τζώρτζη, Μέλος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου